Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Back to recipes

Wienerdeg/smördeg

  • RECIPE MAKES: Ger 1 deg
  • PREP TIME: 10 min
  • COOK TIME: 1h + 30 min
Steg 1

Värm Prozero till fingervarmt (37grader, lite varmare om du använder torrjäst) och blanda ner jäst och Psyllium. Låt stå och svälla några minuter.

Steg 2

Blanda ner socker och Fatemjöl och knåda till en jämn deg

Steg 3

Låt jäsa i rumstemperatur i 1 h.

Steg 4

Pudra en bakyta med Fatemjöl och Kavla ut degen till en rektangel.

Steg 5

Hyvla smöret i tunna skivor med en osthyvel

Setg 6

Täck ½ degen med smör och vik över resterande deg och vik in kanterna så att smöret täcks helt.

Steg 7

Kavla nu försiktigt till en rektangel igen och gör ett sk "treslag". Vik till mitten från båda håll och vik sedan igen på mitten. Lägg in degen i kylen och vila i minst 10 min.

Steg 8

Upprepa steg 7 minst 3 ggr, gärna fler. Varje slag ger nya lager och frasigare resultat.

Steg 9

Nu är wienerdegen/smördegen klar att baka ut.

Recept för att göra egen wienerdeg/smördeg som kan användas till att göra låg protein Crossiants eller andra bakverk. Recetet handlar till stor del om teknik. Kom ihåg att övning ger färdighet.

Hela receptet ger 1,35 gram protein 65 mg Fa

Fatemjöl och Prozero är livsmedel för speciella medicinska ändamål och bör användas under medicinsk kontroll.  Se ingrediensförteckningar för allergener.

  • 1dl Prozero
  • 3 g färsk jäst
  • 3 g Psyllium
  • 130 g Fate
  • 30 g socker
  • 40 g smör (kallt)