TILLAGNINGSTID: Förberedelse tid: 60 min | Tillagningstid: 20 min
Method
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötpotatisen på en plåt, stick en gaffel i den några gånger och baka i ugn i cirka 40–60 minuter, tills den blivit mjuk. Skala medan den är varm, låt sedan svalna. Detta går bra att göra dagen innan, förvara den kokta sötpotatisen i kylen.
Blanda sötpotatisen med olja, Fate-mix + fiberhusk och alla kryddor. Knåda inte för mycket, då kan gnocchin bli sega, men se till att få ihop en relativt smidig deg. Dela degen i två-tre delar och rulla ut varje del till en lång korv på mjölat (glutenfritt) bakbord. Skär degen i 1,5 cm långa bitar. Lägg gnocchin på en skärbräda som är täckt med polentagryn eller Fate mix. Mjölet är till för att gnocchin inte ska fastna i brädan. Låt gnocchin torka medan du kokar upp en stor kastrull med vatten.
Lägg gnocchin, cirka hälften i taget, i det kokande vattnet. De är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.
Under tiden som gnocchin kokar, smält smöret i en stekpanna och låt det bubbla/bryna. Lägg i salvian så att den blir krispig. Se till att inte bränna smöret.
Släng ner gnocchin i stekpannan och låt steka i salviasmöret någon minut eller så. Häll upp i en djup tallrik och toppa med riven violifeost och ev rosépeppar.