Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Back to recipes

Blomkåls ‘Ris’

  • RECEPT GÖR: 4 portioner
  • TILLAGNINGSTID: 5-20minuter
Steg 1

Ta bort de yttre bladen (dessa kan sparas och rostas). Skär blomkålen i fjärdedelar. Ta försiktigt bort stammen från varje sektion med en vass kniv. Dela blomkålen i mindre buketter.

Steg 2

Lägg buketterna i en matberedare (har du ingen matberedare kan du också använda ett rivjärn eller skära fint med en vass kniv). Pulsera i 15-20 sekunder eller tills blomkålen liknar ris. Bearbeta inte för länge, annars blir konsistensen för fin.

Steg 3

I detta skede är blomkålen redo att tillagas på något av följande sätt:

- Mikrovågsugn:

Lägg blomkålen i en lämplig mikrovågsform och täck över. Du behöver inte tillsätta vatten då fukten från blomkålen räcker. Koka i ca 4-5 minuter beroende på portionsstorlek. När den är tillagad blir den lite fast och redo att serveras, rör ner lite oliv/kokosolja och smaka av med salt och peppar.

- Sauterade:

Värm upp en stor panna med non-stick på medelhög värme och tillsätt oliv-/kokosolja för att täcka pannan. När oljan är uppvärmd, tillsätt blomkålen och stek i cirka 5 minuter (rör om då och då) eller tills den har mjuknat och börjar bli gyllenbrun. Krydda med salt och peppar.

- Ugnsrostad:

Detta är en praktisk metod när du gör en större sats. Värm ugnen till 210°C och täck en stor kantad bakplåt med aluminiumfolie. Blandal blomkål, salt och peppar och oliv-/kokosolja, i en stor skål tills allt är täckt av oljan . Bred ut blomkålen på ett enda lager på plåten och rosta tills den är mjuk och blomkålen börjar få lite färg (det tar mellan 20-25 minuter).

Serving Suggestion

Det här receptet är fantastiskt med vår lågprotein indiska curry.

Topp tips!

Beroende på mängden blomkål du skall tillaga. Ta inte för mycket åt gången och pulsera buketterna i omgångar för att säkerställa att det blir jämna bitar.

Ett välsmakande alternativ till lågproteinris. Blomkåls ”ris” är ett perfekt komplement till vår  indiska curryrecept. 

Hela recept ger  4,7 gram protein 235 mg Fa

Per portion (om 4 p) 1,2g protein 58 mg Fa

  • 240 g blomkål
  • 1 msk. olja raps, oliv 
  • Salt och peppar